Lean-to-roof-house, Berlijn

Villa M ligt in een uitgestrekte villa-wijk in Berlijn, nabij het bedrijvige centrum Weissensee en toch in de volledige rust in een natuurlijke zetting. Villa M is in nauwe samenwerking met de opdrachtgever ontworpen en volgt onze principes van duurzaamheid en circulariteit. De villa heeft een onderbouw en een bovenbouw, beide volumes zijn in het interieur speels met elkaar verbonden. De villa maakt door de ligging op de kavel en de ligging van terrassen en balkon gebruik van een grote verscheidenheid aan buitenruimtes. De grote glaspartij aan de tuinzijde en de overhoekse ramen aan de voorkant leggen een levendige verbinding tussen buiten en binnen.

Villa M bestaat uit twee lagen, het woonprogramma bevindt zich op de begane grond met een lichte woonkamer en een eetkeuken aan de tuinzijde.  Hier vindt een uitstekende mix plaats tussen buiten- en binnenleven. Op de eerste verdieping zijn de slaapvertrekken langs een L-vormige ontsluiting gerangschikt. Op het groen aangelegde dakterras  kun je van de laatste zonnestralen in de avond genieten en volledig tot rust komen.

Villa M heeft twee opvallende lessenaars daken, die elkaar in het midden van het gebouw ontmoeten. Het gebouw opent zich daardoor naar de uiteinden waardoor de slaapvertrekken een licht en ruimtelijk karakter krijgen.

Studio YAA werkt met natuurlijke materialen, zoals verduurzaamd houten delen en kozijnen. Het hout komt uit de buurt en ondergaat een lang droogproces waardoor het niet meer krimpt. De gevel is in balans, we werken met speelse vormen en vlakken en contrasterende materialen, zoals recyclebare stuc en verduurzaamd hout. Villa M valt door de hoge Rc-waarde van gevel en dak, door gebruik te maken van aardwarmte d.m.v. een warmtepomp en pv-cellen op het dak onder de ‘passiefhuis’ standaard. Het eindresultaat is een villa met een prettig binnenklimaat dat in harmonie staat met de natuurlijke omgeving.

 

Opdrachtgever: privaat

Locatie: Pankow, Berlin

Programma: passiefhuis, bouwen C2C

Type: alle fases

Jaartal: ontwerp: 2019; bouw: 2020; oplevering: 2020-2021

Oppervlakte: 240 m2

Date:
Tags: