Wijnproeverij

Met het ontwerp van deze tasting room proberen we de bestaande structuur van het terrein en de gebouwen te versterken. De manier waarop de bestaande gebouwen zich ten opzichte van elkaar positioneren, is een typische die in de loop van de tijd is gegroeid, naarmate het bedrijf groeide. Min of meer parallel hieraan is de kwaliteit van de wijnmakerij door de jaren heen verbeterd. De nieuwe aanwinst in de vorm van een proeflokaal probeert dit ensemble van gebouwen niet te overheersen, maar op te gaan in het geheel. Op zijn eigen manier, sober en sterk, versmolten met het landschap en van een verbluffende strakke eenvoud. Gefundeerde eenvoud is waar het gebouw over gaat. Het kenmerkt zich door gebruik te maken van zintuigelijke elementen als licht, zicht en tactiliteit. De patio vormt een belangrijke schakel in deze: het brengt een zekere openheid in de strakke, sobere vorm en brengt (letterlijk) de natuur in het gebouw. Ook wijnstokken kunnen worden geplant om op een gecultiveerde manier de kracht van de natuur te weerspiegelen. De patio geeft het gebouw een gevoel van rust.

De dubbele hoogte van het proeflokaal geeft bijzondere lichtinval in de ruimte doordat de bovenlaag van het gebouw is gemaakt van een cassettedak en houten lamellen, die naar de zuidzijde kunnen verschuiven en de zon volledig buiten houden. Als de lamellen open zijn, valt een prachtige gloed van licht binnen en vult de ruimte met een gouden glans. Dit activeert niet alleen de zintuiglijke beleving voor de smaak, maar prikkelt ook andere zintuigen zoals het zicht, de beleving van gefilterd licht en de tektoniek van de aardse materialen. Het grote overstek houdt de zon buiten het gebouw, en weg van de grote glasvlakken op de begane grond. De massieve, verweerde betonnen luifel omlijst het uitzicht op de wijnstokken op de heuvels en zorgt voor comfort (schaduw)

Route

Vanaf de entree van de locatie volgt een kleurrijke opeenvolging van gebouwen en landschap. We zijn erg blij dat alle gebouwen blijven staan, en dat een bezoek aan Quinta do Monte d’Oiro niet alleen heel rijk zal zijn door het proeven van fantastische wijnen, maar dat je de historie ook echt kunt beleven door een route over het terrein te nemen. Het proeflokaal hebben we aangetakt op een route die je via de wijngaard zelf terugbrengt naar de oorspronkelijke binnenplaats. Aan het einde van de weg ligt het proeflokaal met, hoe kan het ook anders, de ingetogen maar standvastige cipressen.

 

Opdrachtgever: Prijsvraag

Locatie: Portugal

Vierkante meters: 95 m2

Programma: proeflokaal

Type: concept

Date:
Tags: